četvrtak, 3. lipnja 2010.

RUNE


Ž


Sta su rune?

Tehnika nordijskog boga Odina
"Ovdje sam sakrio magične rune, koje ni zle sile ne mogu da poremete. Onaj ko uništi ovaj spomenik umrijet će strašnom smrću!"

Ovako na jednom švedskom grobu glasi epitaf ispisan runama. Pored toga što su korištene za izricanje prokletstva na prastarim nadgrobnim spomenicima, rune su od najdavnijih dana korištene u okultnim obredima - proricanja sudbine.
Nastale su u drugom stoljeću prije nove ere među nordijskim narodima na sjeveru Europe, a predstavljaju, zapravo, slova starog alfabeta, koja su oduvijek bila povezana sa magijskim i proročkim značenjima.
Runski alfabet, koji se danas najčeće koristi za proricanje sudbine, sadrži 24 znaka. Osim imena, svaki znak ima i svoje proročko značenje. Tako, na primjer, osmo se slovo naziva WUNNA, ali se ne odnosi samo na ime nordijskog boga Wotanu nego ima i značenje koje se može tumačiti kao - SREĆA.
Jedna okultna tradicija kaže da je nordijski bog Odin prve rune naslikao vlastitom krvlju, a rimski istoričar Kornelije Tacit (oko 55 - 120 n.e.) u svojoj "Germaniji" detaljno opisuje kako su sveštenici antičke Njemačke izvodili okultne obrede proricanja sudbine služeći se isključivo - runama!






Nema komentara:

Objavi komentar