četvrtak, 3. lipnja 2010.

O MENI

TAROT MAJSTOR 


 Tarot je tajanstveni spil karata nepoznatog porekla. Ove karte su stare bar sest do osam vekova i neposredni su prethodnici danasnjih karata za igranje. Tokom mnogih generacija, likovi prikazani na ovih kartama su prosli kroz dosta promena. To sto i danas, uprkos postojanju karata za igranje kojima se uglavnom sluzimo, koristimo drevne Tarot karte, potvrda je njihove zivotne mudrosti.

Ni u kom slucaju ne smemo gledati na Tarot kao sredstvo koje sluzi iskljucivo proricanju sudbine, mada ono to i nije u pravom smislu, vec je putovanje kroz Tarot karte prevashodno putovanje u nase sopstvene dubine.

Tarot karte se sastoje od 56 karata, nazvanih Male arkane, i 22 karte, Velike arkane, te tako ukupno 78 karata sacinjavaju spil Tarota.

Male arkane, kao i nase savremene karte za igranje, imaju cetiri znaka ili "boje" sa po deset brojcanih karata. Cetiri znaka Tarota zovu se: stapovi, pehari, macevi i monete. Ti znaci su se pretopili u sadasnji tref, herc, pik i karo. U tarot kartama svaki znak ima po cetiri "dvorske" karte: Kralja, Kraljicu, Zandara i Viteza.

Nije poznat tajanstveni nacin kako je ova poslednja karta, Vitez, nestala iz danasnjih karata za igranje. Isto tako na tajanstveni nacin su se izgubile i Velike arkane. Sto se velikih arkana tice, sastoje se od 22 aduta koji ne pripadaju nijednom od cetiri navedenih znakova. Svaka od ovih 22 karte ima svoj lik, ime i broj.











Nema komentara:

Objavi komentar